SZAGOS MÜGE túra! 2018.Május.12.

A Szomódi Helytörténeti Egyesület és a Süttői Erdőgazdaság immár hagyományos belépődíj mentes tavaszi túrát szervez Dunaszentmiklós, Neszmélyi arborétum, útvonalon május 12.-én szombaton.
Indulás:-Tatáról a buszpályaudvarról 07:45-kor Dunaszentmiklósra induló busszal, ez felmegy a Tatabányai vonathoz, azután Szomódi megálló, és érkezés Dunaszentmiklósra 08:06-kor!

A TÚRA DÍJMENTES!

Találkozás, ismertető a Dunaszentmiklósi művelődési ház parkolójában 08:15-kor.
Tovább indulás az arborétumhoz 08:30 körül, kb: 2000 méter.
Az időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott, erdős területen.
A visszafelé vezető úton lehetőség lesz szagos mügét szedni az erdőben!

Érdemes hozni kisollót, rafiát, egy kosarat, vagy szatyrot a növénynek. Évente csak egyszer virágzik, így pótolni csak jövőre tudjuk!

Ugyanebben az időben az Erdőgazdaság egy nemrég elhalasztott túrát is indít hosszabb útvonalon a természetjárók részére!

Buszok vissza Tatára 15:11, 16:11, 18:13-kor indulnak!

Nemes János

30/ 419 3684

szagos müge (Galium odoratum) kis termetű, évelőlágy szárú növény. Európa és Ázsia bükkös és gyertyános tölgyeseiben fordul elő.

Jellemzése:

Négyélű, sima, zöldes szárán minden csomónál 2 tojásdad alakú, kocsánytalan levél helyezkedik el átellenesen, 4-6 a levelekkel azonos méretű pálhalevéllel együtt. Fehér virágai a szár végén sátorozó bogernyőt alkotnak. Apró, gömb alakú iker kaszattermését horgas szőrök borítják.

Felhasználása:

Hatóanyagai melitozoid, aszperulozid és egyéb iridoid-glikozidok, kumarin. Föld feletti részeit a népi gyógyászatban neurotikus állapotok (idegesség, álmatlanság, fokozott ingerlékenység) és görcsök, valamint emésztési zavarok (renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés) tüneti kezelésére alkalmazzák. Szárított hajtásait teakeverékekben ízjavítóként is alkalmazzák. Az orvostudomány vénás megbetegedéseknél használja kivonatait, a kumarin gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatásai miatt. Klasszikus ízesítője számos alkoholos italnak, például a német nyelvterületen népszerű „májusi bor”-nak nevezett bólénak, ipari felhasználását kimutatott toxicitása miatt ma már korlátozzák

Gyógyhatása:

A szagos mügének görcsoldó és idegnyugtató hatása van.A belőle készült teaforrázat gyermekeknek is adható, túladagolva azonban szédülést és mérgezéses tüneteket okozhat.