Burgonyagolyócskák
Hozzávalók: 3 nagy burgonya (kb. 10 dkg-osak), 20 dkg masa harina, 1 tojás sárgája, 10 dkg apróra szeletelt sajt, 1/2 kk. só1 adag avokadópüré
A sütéshez 2,5 dl olaj
Elkészítés: Héjában puhára főzzük a burgonyát, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, és burgonyanyomóval áttörjük. Egy tálba tesszük, és összegyúrjuk a kukoricaliszttel, a sóval, tojássárgájával, a szeletelt sajttal. A tésztamasszából apró golyókat formázzunk, és bő, forró olajban kisütjük. Avokadópürével tálaljuk.
Burgonyás hagymás omlett (Tortilla)
Összeállítás: 15 perc
Sütés: 20 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só
Elkészítése: 2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk. Egyszerű salátát adunk mellé.
Jó tudni:
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre. Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le. Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.
Flauta
Hozzávalók: 20 dkg csirkehús lebőrözve, kicsontozva, és ledarálva, vagy nagyon apróra szelve (Készíthetjük sertés- vagy marhahúsból is) 1 ek. olaj, 1 kis hagyma, finomra vágva, 1/2 zöld vagy piros paprika (finomra vágva), 1 chilipaprika kimagozva, (finomra vágva), 10 dkg fagyasztott csemegekukorica, 6 kimagozott olívabogyó felaprítva (zöld vagy fekete). 1 dl tejszín só, 12 tortilla Taco-mártás
A tetejére avokadópüré vagy tejföl
Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk egy közepes méretű lábosban, beletesszük a csirkehúst, a hagymát és a zöldpaprikát. Lassú tűz fölött, gyakran kevergetve sütjük. Amikor a csirkehús átsült és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a chilipaprikát, a csemegekukoricát, az olajbogyókat, a tejszínt és sót. Felforraljuk, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Közben két tortillalapot tiszta munkafelületre helyezünk, úgy, hogy néhány centire átfedjék egymást. Rákanalazunk egy keveset a csirkekeverékből, feltekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük őket. Egy serpenyőben olajat melegítünk, és kisütjük benne a feltekert töltött tortillákat. Ne hagyjuk nagyon megbarnulni. Papírtörölközőn lecsepegtetjük, és rizzsel vagy sült babbal és salátával tálaljuk.
Fűszeres tortilla
Hozzávalók: 35 dk. karfiol, 25 dk. karalábé, 10 dk sárgarépa, 25 dk hagyma, 7 ek. olívaolaj, 4 gerezd foghagyma, 1 cs. petrezselyem, oregano, 10 tojás, fél csokor metélőhagyma.
A sütőt 200 C ra melegítjük. A karfiolt rózsáira szedjük. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk. Serpenyőben felhevítünk 5 ek. olívaolajat. Beletesszük a zöldségeket és a zúzott foghagymát. kb. 8 percig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
Petrezselymet, oregánót apróra vágjuk. Hozzáadjuk a 10 kikevert tojást, sót, borsot. Alaposan összekeverjük. Egy tűzálló tálat a maradék olívaolajjal kikenünk. A fűszeres tojást a zöldségekkel beletesszük. Sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. (míg a tojás megkocsonyásodik) Kockára vágva, metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Elkészítés 35 perc.
Garnéla szalonnában, tejfölös mártással
Előételek
Hozzávalók:
16-20 nagyobb garnéla megtisztítva, 16-20 szelet húsos szalonna, 3 ek. vaj, 1 limet finomra reszelt héja, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 chili kimagozva és apróra vágva, 2 ek. finomra vágott koriander, 2 újhagyma vékony karikákra vágva, só, bors, 1-2 kiskanál limetlé
A mártáshoz 1,5 dl tejföl, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
A díszítéshez friss koriander, limet karikák
Elkészítés:
A rákok köré tekerjük a szalonnacsíkokat, és fogpiszkálóval rögzítjük. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a reszelt limethéj felét és a fokhagymát.
Meglocsoljuk vele a szalonnába csomagolt garnélákat. Egy tálban alaposan összekeverjük a tejfölt, a fokhagymát, a chilit, a koriandert, az újhagymát, a maradék limethéjat és a limetlét. Megsózzuk, borsózzuk. A garnélákat előmelegített grillsütőben 4 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Kivesszük a fogpiszkálókat, és eldobjuk. A kész rákokat tányérokra osztjuk, és friss korianderrel és limetkarikákkal díszítjük. A mártást külön tálkában kínáljuk.
Grillezett banános tekercsek
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db nagy tortilla* (vagy palacsinta), 13 dkg darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj.
Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében. Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2 – 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.
Tortilla-recept
4 dl liszt, 0,5 dl finom étolaj, 1/2 teáskanál só, 1 dl meleg víz.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2 – 3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 – 30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.
Hússaláta olajbogyóval
Hozzávalók: 40 dkg sovány, főtt marhahús (vékony csíkokra vágva), 1 ek. citromlé, 1 ek. olívaolaj, 1 nagy paradicsom kockákra vágva, 1 ek. finomra vágott korianderlevél, 1 ancho chili vékony karikára vágva
A tálaláshoz: 15 töltött olajbogyó félbevágva, néhány salátalevél
Elkészítés: A húscsíkokhoz keverjük a paradicsomot, a chilit, és az olajbogyót. Meglocsoljuk a citromlével és az olajjal, majd jól összeforgatjuk. A salátalevelekkel kibélelünk egy salátástálat, beleöntjük a keveréket, és megszórjuk a korianderrel. Tortillát kínálunk hozzá.
Húsos saláta tampicói módra
60 dkg apróra vágott főtt marhahús, 5 ek. ketchup, 1 tk. csilipor, 1 ek. citromlé, 1 ek. olaj, 3 ek. kimagozott olajbogyó, 1 ek. finomra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevél, 2 salátalevél.
Tegyünk tálba 2 salátalevelet. Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük a salátára.
Búzalisztből készült tortillával kínáljuk.
Kis kukoricalepény sajttal (Tacos de queso)
25 dkg reszelt sajt, 1 csésze ketchup, 3 ek. csípős paprikakrém, 1 késhegynyi fokhagymasó, 12 db forró kukoricalepény.
Keverjük össze a ketchupot, paprikakrémet, fokhagymasót. Melegítsük meg. Kenjük be vele a lepényeket, szórjuk be sajttal. Tegyünk 1-1 lepényt egymásra.
Melegített tányéron kínáljuk.
Kolbászos lepény (Tacos de chorizo)
3 csésze főtt, apró szemű szárazbab, 1 ek. csípős paprikakrém, 3 ek apróra vágott hagyma, 1/4 kg apróra vágott puha kolbász, 4 ek. reszelt márványsajt, 12 db forró tortilla.
Keverjük össze a babot, paprikakrémet, hagymát. Melegítsük meg. Tegyünk belőle a tortillák közepére.
Melegített tányéron, sajttal megszórva tálaljuk.
Mexikói kukoricalepény (Tortilla)
24 dkg kukoricadara, 2,75 dl víz, 1 tk só.
Keverjük össze a hozzávalókat, dolgozzuk jól össze. közepesen puha tészta legyen.
Vágjuk tojásnál kisebb darabokra. Tegyük kissé megnedvesített zsírpapír közé és így nyújtsuk kistányér nagyságúra.
Zsiradék nélkül tegyük vastag palacsintasütőbe. Közepes tűzön 2-3 percig süssük egy, egy oldalát. (12 db)
Mexikói omlett 1.
2 csípős zöldpaprika, 1 hegyes, csípős pirospaprika, 2 tk. finomra vágott vöröshagyma, 2 tk. zsír, 2 ek. tej, 6 tojás, só, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Tegyük a zöldpaprikát egészben serpenyőbe, lassú tűzön pirítsuk zsír nélkül. Ha a bőre mindenütt felhólyagzott, vegyük le a tűzről és vegyük ki a csutkáját.
Szedjük szét darabokra a paprikát. Tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a zsírt, hagymát és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá, a tejjel felveret tojást, és a sót. Lassú tűzön süssük tovább. Ha a teteje nem sülne meg eléggé, tegyük pár percre grillbe.
Tálalás előtt szórjuk be petrezselyemmel.
Mexikói omlett 2.
Hozzávalók: 6-8 tojás, 2 ek. olívaolaj, 1 paradicsom kockára vágva, 4 ek. víz, 2 szál újhagyma karikára vágva, só, bors, 2 friss serrano paprika kockára vágva.
Elkészítés: Az olajon megpirítjuk az újhagymát és a chilit. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 5 percig főzzük. A tojást a vízzel együtt felverjük, és a paradicsomos keverékre öntjük. Lassú tűzön megsütjük, félbevágva tálaljuk. Avokádóval, vagy avokádó pürével körítjük.
Mexikói omlett chorizóval
Hozzávalók: 15 dkg chorizo karikákra vágva (lehet debreceni kolbász), 2 ek. olaj 2 ek. tej, 2 zöld chili paprika, 6 tojás, 1 piros chili paprika, só, 2 ek. hagyma finomra vágva, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Elkészítés: A paprikát egészben, egy serpenyőben tesszük, és lassú tűzön, szárazon addig pirítjuk, míg a bőre felhólyagosodik. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a magját, a húsát pedig csíkokra vágjuk. Visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk az olajat, a kolbászt, a hagymát, és pár percig együtt pirítjuk. A tejjel felverjük a tojásokat, és a paprikára öntjük. Lassú tűzön készre sütjük. Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.
Mexikói tésztás pástétom
Tészta: 1 csésze víz, 20 dkg reszelt sajt, 1 mk. só, 3 dl tej, 1 ek. tejföl, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 csésze liszt.
Töltelék: 1 ek. vaj, 1/4 kg darált sertéshús, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 tk. csípős paprikakrém, 1 mk. szurokfű, só, 2 hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva, 3 dkg reszelt sajt.
Keverjük össze a lisztet, sajtot, sót, adjuk hozzá a tej 3/4-ét, a tejfölt, tojást. Gyúrjuk jól össze. Ha kemény lenne a tészta, adjuk hozzá a többi tejet is.
Tegyük kerek, alacsony peremű formába úgy, hogy a tészta széle 3 cm magasan legyen. Szórjuk meg zsemlemorzsával.
Vajon pároljuk meg a húst, hagymát, míg elfő a leve. Tegyük hozzá a fűszereket és a paradicsomot. Addig főzzük, míg a leve ennek is elfő.
Öntsük a tészta közepére, szórjunk rá kevés reszelt sajtot. Süssük kb. 30 percig.
Forrón tálaljuk.
Mexikói tojáslepény
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg gomba, 15 dkg párizsi, 2 kanál paradicsompüré, só, bors, 1 ágacska rozmaring, 3 dkg vaj, 1 kanál reszelt hagyma, 5 dkg reszelt sajt.
A párizsit metéltre vágjuk, és egy kevés vajban pirított reszelt hagymára tesszük. Hozzátesszük a fölszeletelt gombát, sót, borsot, rozmaringot, majd fedő alatt 6-8 percig pároljuk. A tojásokat megsózzuk, felverjük, és vékony lepényeket sütünk belőle. Rákenjük a gombás, húsos tölteléket, behajtjuk, megszórjuk reszelt sajttal.
Moyette
Hozzávalók: 4 zsemle, 2 zöldhagyma apróra vágva, 2 ek. vaj vagy margarin, 4 ek. reszelt sajt, 20 dkg elősütött bab
Elkészítés: A zsemléket félbevágjuk, és kissé kikaparjuk a belsejüket. A vajjal megkenjük a zsemlék mindkét oldalát. Megtöltjük őket az elősütött babbal.
Megszórjuk a zöldhagymával és a reszelt sajttal. A zsemléket sütőlapra helyezzük, és 160 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a sajt megolvad, és a bab átforrósodik. Azonnal tálaljuk.
Sajttal töltött paprika (chiles Rellenos)
Hozzávalók: 12 friss Anaheim vagy poblano paprika, 10 dkg liszt, 6 tojás, olaj, 45 dkg cheddar sajt (vagy trappista)
Elkészítés: A paprikát roston megpirítjuk, a héját lehúzzuk. Hosszában felhasítjuk, és óvatosan kiemeljük a magházát és az erét. Mindegyik paprikába beledugunk egy darab sajtot. A megtöltött paprikát lisztbe forgatjuk. A tojás sárgáját habosra, a fehérjét keményre felverjük, majd összekeverjük. A paprikákat a tojásba forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Kétszer sütött babbal, fűszeres vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.
Spagetti mexikói mártással
Hozzávalók: 30 dkg spagetti, 2,5 l víz, 15 dkg konzerv kukorica, 3 serrano chili apró kockákra vágva, 2 ek. paradicsompüré, 2 hagyma finomra vágva, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom meghámozva (kockákra vágva), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 dl száraz fehérbor, késhegynyi szárított oregano, 3 ek. olívaolaj, késhegynyi őrölt bors, 20 dkg reszelt sajt só,
Elkészítés:
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a chilit, a zöldpaprikát és a fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát, és lassú tűzön öt percig pároljuk. Elkeverjük a paradicsompürét a borral, az oreganóval, a sóval, a borssal, és a paprikás-hagymás keverékre öntjük. Sós vízben rugalmasra főzzük a spagettit. Leszűrjük, előmelegített tányérokra szedjük a mártást, és meghintjük a reszelt sajttal.
Tükörtojás patisszon ágyon
Hozzávalók: 1 hagyma finomra vágva, 1/2 kiskanál chilipor, 2 ek. olívaolaj, néhány csepp Tabasco szósz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 tojás, 40 dkg paradicsom kockára vágva, 1 jó csipetnyi pirospaprika, 1/2 piros paprika kockára vágva, 2 patisszon legyalulva, 1 ek. paradicsompüré.
A díszítéshez: petrezselyemzöld.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Az olajat felforrósítjuk egy lábosban, és üvegesre sütjük rajta a hagymát, és a fokhagymát. Hozzákeverjük a paradicsomot, a paprikát, a patisszont, a paradicsom pürét, a chiliport, és egy cseppnyi Tabascot, majd alaposan megkeverjük. További 15 percig folytatjuk a sütést, amíg a keverék kissé besűrűsödik. Átkanalazzuk egy lapos tűzálló tálba. Gondolatban 4 részre osztjuk a tál tartalmát. Mindegyik negyed közepébe kanállal mélyedést készítünk, és óvatosan beleütünk 1-1 tojást. Az előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, amíg a tojás megkeményedik. Megszórjuk a pirospaprikával, és ízlés szerint petrezselyemágakkal díszítjük. Tortillát kínálunk mellé.
Babgulyás
Hozzávalók 4 személyre: 1 pár debreceni, 1 kis doboz (425 ml) konzerv fehérbab, 1 kis doboz (425 ml) konzerv vesebab, 1 doboz (850 ml) hámozott paradicsom, 1 kis szál póréhagyma, 15 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1/2 csokor friss vagy 1/2 teáskanál szárított majoránna, só, bors
Elkészítés: A megtisztított hagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és néhány percig pirítjuk. A paradicsomot a konzervdobozban villával összetörjük, és a levével együtt a hagymás burgonyához öntjük. Fedő alatt 1015 percig főzzük. A megtisztított, felkarikázott pórét, a kétféle, lecsöpögtetett babkonzervet, és a karikákra vágott kolbászt a levesbe tesszük. Sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, és kb. 10 percig főzzük. Friss majoránnával díszítjük.
Elkészítési idő 45 perc
Bableves tortillával
Hozzávalók: 4 tortilla, 2 friss zöld chilipaprika kimagozva és vékony karikákra vágva, 3 ek. olaj, 1 hagyma finomra vágva, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1 kis konzerv feketebab (kb. 25 dkg), 1 babérlevél, 10 dkg húsos szalonna kockákra vágva, só
Elkészítés: Vékony csíkokra szeleteljük a tortillákat. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, aranybarnára sütjük benne a tortillákat, és félretesszük. A hagymát és a babot villával vagy turmixban pürésítjük. A maradék olajban megpirítjuk a szalonnakockákat. Összekeverjük a hagymás babot a szalonnával és a chilivel, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a babérlevelet, felforraljuk, és mintegy 5 percig főzzük. Ha szükséges, utánasózzuk. A tortilla csíkokat közvetlenül a tálalás előtt szórjuk bele.
Chayote leves
Hozzávalók: 3 chayote, meghámozva, kimagozva és felszeletelve, 1 ek. liszt, 1 l csirkehúsleves (kockából), só, bors, 20 dkg főtt csirkemell kockákra vágva, 2 ek. vaj, 2 ek. finomra vágott korianderzöld, 1 hagyma finomra vágva, petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés: A chayotét sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, de a főzőlevet félretesszük. A zöldségeket turmixgépben péppé őröljük, szükség szerint közben kevés főzőlét adva hozzá, majd 5 dl főzőlével együtt egy lábosba tesszük. Egy másik lábosban közepes tűz fölött megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, valamint a fokhagymát. Hozzákeverjük a lisztet, és közepes hőmérsékleten, állandóan keverve további 1 percig sütjük. Felöntjük annyi csirkehúslevessel, hogy sima mártást kapjunk, majd az egészet a maradék húslevessel együtt a zöldségpüréhez adjuk, és alaposan összekeverjük.
Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön még 2-3 percig főzzük. Beletesszük a csirkemellet, és annyi ideig főzzük, hogy a hús jól átmelegedjen.
Előmelegített tálban kínáljuk, a tetejét a finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük.
Változat: Elkészíthetjük sütőtökből is.
Csicseriborsó Leves
Hozzávalók:
50 dkg főtt, konzerv csicseriborsó, 1 hagyma, finomra vágva, só, őrölt fekete bors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, néhány mentalevél, 3 ek. olaj, 4 tojás, 7 dl csirkehúsleves (kockából)
Elkészítés: Egy fazékban felforrósítunk 2 ek. olajat, és aranysárgára pirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a csicseriborsót, felöntjük a levessel, megsózzuk, borsozzuk, beleteszünk 2-3 mentalevelet, és 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről, pürésítjük, és melegen tartjuk. A maradék olajban tükörtojásokat sütünk. A levest tányérokba mérjük, és mindegyikre egy-egy tojás helyezünk.
Fehérbab leves
Hozzávalók: 20 dkg fehérbab, 2 chorizo kolbász (Debreceni) lehéjazva és karikákra vágva, 1/2 sertéscsülök kicsontozva és kockákra vágva, 2 ek. marhafaggyú (vagy olaj), 10 dkg füstölt sonka, kockákra vágva, 1 fej hagyma finomra vágva, 35 dkg salsa de jicamate vagy 1 kis doboz konzerv paradicsommártás, 1/2 zöldpaprika csíkokra vágva, só
Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Lefedve 2 liter vízben 2 órán át, főzzük. Megsózzuk, hozzáadjuk a kockákra vágott sertéscsülköt, és az egészet puhára főzzük. Nagy serpenyőben felolvasztjuk a zsiradékot, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, a sonkát és a kolbászt. Felöntjük a paradicsommártással, és összeforraljuk, majd a babhoz öntjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük.
Salsa – ejtsd szálszá – szósz, mártás.
Salsa alaprecept
Hozzávalók: 3-4 hámozott, nagyon apróra vágott paradicsom, 5-6 chilipaprika felaprózva, 1 fej reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom kifacsart leve, ízlés szerint só, bors, friss koriander apróra vágva.
Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük el, hagyjuk egy kicsit állni. A tortillachipset ebbe mártogathatjuk.
Feketebab leves
Hozzávalók: 20 dkg feketebab, 4 ek. marhafaggyú (vagy olaj), 1/2 dl sherry (vagy tokaji szamorodni), 1 hagyma finomra vágva, 1/2 tk. darált chilipaprika, 2-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 tk. szárított oregano, 1 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, só
Elkészítés: A babot megmossuk, és 2 liter vízben csaknem puhára főzzük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit is. Beletesszük a paradicsomot. Néhány percig főzzük, majd a babhoz öntjük. Sóval és oreganóval ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. A babot szitán átpasszírozzuk (vagy összeturmixoljuk), néhány percig főzzük, végül beleöntjük a sherryt is.
Fokhagymaleves
Hozzávalók:
10 gerezd zúzott fokhagyma, 1 l csirkehúsleves, 2 ek. reszelt sajt, 4 tojás, só, bors, néhány csepp Tabasco-mártás, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, pirított kenyér (elhagyható)
A díszítéshez petrezselyem
Elkészítés: Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a fokhagymát a liszttel, és üvegesre sütjük. Felöntjük a levessel, és 15 percig főzzük. Szitán átszűrjük, sóval, borssal és Tabasco-mártással ízesítjük. Visszatesszük a tűzre, és amikor gyöngyözve forr, egyenként beleütjük a tojásokat. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal, frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Változat: Előmelegített tűzálló tányérokba merjük a leszűrt levest. Beleütjük a tojások sárgáját. Lefedve néhány percig állni hagyjuk. A tojássárgája ebben a változatban folyékony marad. A pirítóst külön kínáljuk hozzá.
Változat: Olívaolajban tükörtojást sütünk, és a leves tetejére helyezzük. A tojás alá tehetjük a pirítóst.
Gazdag gombaleves
Hozzávalók: 30 dkg gomba felszeletelve, 5 dl csirkehúsleves (kockából), 2 serrano chili apróra vágva, 3 dl tej, 2 ek. finomra vágott hagyma, 1 ek. vaj, 2 ek. darált dió, só, őrölt bors, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 4 ek tejszín
Elkészítés: Egy fazékban felforrósítjuk a vajat, 5 percig pároljuk rajta a chilit és a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, és még 10 percig sütjük. Hozzákeverjük a diót, a petrezselymet, megsózzuk, borsozzuk, és felöntjük a húslevessel. Lassú tűzön, lefedve 15 percig főzzük, majd beleöntjük a tejet, és még 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Simára turmixoljuk, és felforraljuk. Előmelegített tányérokba merjük, és egy-egy ek. tejszínnel díszítjük.
Halleves
Hozzávalók: 30 dkg halfilé, egy fél citrom leve, 1 húsleveskocka, bors, babérlevél, egy kiskanál paradicsompüré, egy doboz fehérbab konzerv vagy 15 dkg fehér bab.
A halat kétujjnyi darabokra vágjuk, citromlével megöntözzük, és fél óráig állni hagyjuk. Másfél liter vizet felforralunk, feloldunk benne egy húsleveskockát, néhány szem borssal, egy babérlevéllel és egy kiskanál paradicsompürével ízesítjük, beledobjuk a halszeleteket, és 10 percig forraljuk. Utána hozzáadunk egy fél doboz konzerv fehérbabot a levével együtt, és még egyszer felforraljuk, pirított kenyérszeletekkel kínáljuk. Ha szárazbabból készítjük, akkor azt sós vízben puhára főzzük, és a kész levesbe öntjük.
Húsgombócleves (Caldo De Albondigas)
Hozzávalók: 2 l marhahúsleves (leveskockából), 1 burgonya kockákra vágva, 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva. 1 cukkíni kockákra vágva, 1 kis hagyma finomra vágva, 2 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, oregano, só, bors
A húsgombóchoz 20 dkg darált sertéshús20 dkg darált marhahús5 dkg füstölt sonka, 1 tojás, 1 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva és ledarálva, 1/2 fej hagyma finomra vágva, 1/2 kk. őrölt koriander, só, bors
Elkészítés: Egy nagyobb lábosban felforraljuk a húslevest, beletesszük a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a cukkínit és a paradicsomot, megsózzuk, borssal és oreganóval ízesítjük. 20 percig főzzük. A darált húsokat összekeverjük. Hozzáadjuk a hagymát, a tojást, az őrölt koriander, a zsemlét, a borsot és a sót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egyenként a levesbe eresztjük a húsgombócokat. Kis lángon, további 1 órán át, főzzük.
Kukoricaleves
Hozzávalók:
4 nagy kukoricacső, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából), 2 paradicsom lehéjazva és kockára vágva, só, őrölt fekete bors, 1 hagyma finomra vágva, 2 szelet toast kenyér, 3 ek. olaj
Elkészítés: Éles késsel hosszirányban lepergetjük a kukoricacsövekről a szemeket. A kukoricaszemek feléből robotgéppel pürét készítünk, a maradékot pedig félretesszük. Egy lábosban felforrósítunk 2 ek. olajat, és 3-4 percig pároljuk rajta a paradicsomot meg a hagymát. Hozzáadjuk a félretett kukoricaszemeket, és alaposan elkeverjük. Felöntjük a csirkehúslevessel, megsózzuk, borsozzuk, és felforraljuk.
Apró kockákra szeljük a toast kenyeret, a maradék olajon ropogósra pirítjuk, és a levesbe szórjuk.
Mexikói leves mikrohullámon
Hozzávalók: 6 dl víz, 1.5 marhahúsleves kocka, 5 dkg reszelt sajt, 20 dkg kukorica, 15 dkg tonhal, 1 paprika, fél csokor kapor
A paprikát kockákra aprítjuk A vizet, tűzálló tálba öntjük, elmorzsoljuk benne a húsleveskockát, beleszórjuk a sajtot, és öt percig főzzük a legnagyobb teljesítményen. Beledobjuk a kukoricát és a tonhalat, a paprikát és tovább főzzük 5 percig. Apróra vágott kaporral megszórva tálaljuk.