A klasszikus nagybaracskai halászlé

Hozzávalók:
2 db 1-1,5 kg-os ponty, 1 kg másfajta hal, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika (esetleg cseresznyepaprika), 2 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 10 dkg pirospaprika, só, külön főzött gyufaszál-tészta, egy nagy (13-15 literes) bogrács, hogy a hal a főzés során össze ne törjön.

Elkészítési módja:
A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a halfejet, hasaalját és farkát. A 6-7 cm-esre vágott haldarabokat besózzuk ás 1-2 óráig állni hagyjuk. A bográcsba beletesszük a halfejet, hasaalját, farkát, s az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter vizet, s hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, (cseresznyepaprikát), s a fokhagymát. Ha a lé felforrt, belekeverjük a fűszerpaprikát is, s erős tűzön kb. 25 percig főzzük. Ekkor beletesszük a haldarabokat, s – lassabb tűzön – még mintegy 18 percig főzzük. A főzés befejezése előtt megkóstoljuk, s ha kell, sózzuk. A halszeleteket külön tányérra szedjük, a lét pedig átszűrjük, s frissen kifőzött “gyufa-tésztával” kínáljuk.